El riu Corb és el principal curs fluvial que regava el Pla d’Urgell abans de la construcció del Canal d’Urgell a mitjans del segle XIX. Neix a l’Altiplà de la Segarra, i travessa la comarca de l’Urgell pel sud, deixant una vall profunda i ben marcada. Però quan arriba a Belianes, el sòl característic de la Plana d’Urgell fa que desaparegui i torni a aparèixer. Al Pla d’Urgell, actualment es pot veure tot el seu traçat, de nombrosos meandres. Finalment, desemboca al Segre a Vilanova de la Barca, poc abans de l’aiguabarreig del Segre amb la Noguera Ribagorçana.
Ruta lineal, de 39’5 km.
Punts d’interès
Carrer de la Font travessia amb l’avinguda de riu Corb (Bellpuig)
En aquest punt, el riu Corb ja torna a ser ben visible, i actualment té el curs marcat fins a la seua desembocadura.
La Font de Lluny (Bellpuig)
Font natural d’aigua.
Molí dels Esquius (Bellpuig)
Conjunt de molins tradicionals de Bellpuig. Actualment es conserven el Molí Vell de la Vila o Molí dels Esquius de Dalt (informació de l’InvArquit) i el Molí dels Esquius de Baix (informació de l’InvArquit), i també es poden veure la Font del Molí i el Xop Gros del Salt del Molí.
La Fontana (Bellpuig)
Antic ateneu de Bellpuig, de façana noucentista, actualment desaparegut (informació de l’InvArquit).
Bellpuig
És una vila fundada a l’edat mitjana. Actualment es pot visitar el castell, el palau d’en Ramon Folch de Cardona, l’església de Sant Nicolau, la Cooperativa del Camp de Bellpuig i Comarca, el Teatre Armengol, l’Ajuntament, els porxos de la plaça de Sant Roc, la Font de Sant Roc i molts altres elements patrimonials més.
Riera dels Escomellars
Afluent del riu Corb per la riba esquerra, nascut prop del Molí del Senyor. Passa pel Fondo dels Escomellars, una coma del terme de Bellpuig, separada del curs del Corb per la Serramitjana. En el punt per on li creua la carretera C-233 hi ha les Coves dels Escomellars.
Torre del Bacardí (Bellpuig)
Antic hostal situat a la N-II antiga
Cal Cases (Castellnou de Seana)
Masia tradicional, actualment al costat de l’A-2
Masia del Mig-ull (Castellnou de Seana)
Cabana de tàpia en bon estat de conservació
Font de la Llúpia (Castellnou de Seana)
Font natural d’aigua.
Estació de ferrocarril de Castellnou de Seana
Malgrat ser un dels millors exemples de l’arquitectura industrial al Pla d’Urgell, es troba en estat ruïnós i sense cap mena de protecció legal ni projecte de preservació i restauració.
El Molí de Castellnou de Seana
Les Colònies (Golmés)
Urbanització de Golmés
Golmés
Poble d’origen andalusí, el nucli antic va ser format en època medieval i moderna. De dins de l’espai emmurallat queden edificis com Cal Metge, Cal Toldrà, Cal Postilló, Cal Calbís, Cal Manuelet, Cal Felip, Cal Patet, Cal Marquet i l’església de Sant Salvador, a més de la Creu de Terme.
Torre del Montserrat (Vila-sana)
També coneguda com la Masia Felip o la Colònia Agrícola Montserrat. Es troba al costat de la rotonda de la sortida de l’A2 cap a Vila-sana, i actualment reconvertida en restaurant de la gasolinera. Més informació a l’InvArquit.
Torre del Xammar (Vila-sana)
Gran masia del segle XIX. Més informació a l’InvArquit.
Riera del Serradal
Afluent del riu Corb per la riba esquerra. Neix al terme del Palau d’Anglesola, i durant gran part del seu recorregut fa de frontera entre els termes municipals del Palau d’Anglesola i Vila-sana.
El Tossal del Molinet (el Poal)
Jaciment arqueològic d’un poblat habitat des de l’Edat del Bronze Final fins a l’Ibèric Ple. Actualment es troba força destruït i mal conservat. Més informació a l’InvArque.
Masia del Francès (el Poal)
Masia construïda als segles XVIII-XIX.
Lo Tossal (el Poal)
Jaciment arqueològic d’un poblat habitat des de l’Edat del Bronze Final fins a l’Ibèric Final. Actualment està tot destruït. Més informació a l’InvArque.
El Poal
Poble creat a l’Edat Mitjana. Famós durant la Guerra de Successió (1707-1714) pels germans Desvalls, marquesos del Poal i defensors del bàndol austriacista. Conserva alguns edificis històrics com Cal Castell, Cal Francés, Cal Graells, Cal Puig i l’església de Sant Joan Baptista.
Fondo de la Coma
Afluent del riu Corb per la riba dreta. Neix prop del Telègraf d’Anglesola i passa molt a prop de l’Estany d’Ivars.
Fondo del Ferran
Afluent del riu Corb per la riba dreta. Neix a la font de la capella de la Mare de Déu de l’Horta (Ivars d’Urgell), travessa Ivars pel mig i passa pel nord de l’Estany d’Ivars abans de desembocar al Corb. El nom ve de la gran finca de la família Ferran que creuava poc abans d’arribar al riu Corb.
Torre de l’Estrella (Linyola)
Gran masia dels segles XVIII-XIX. Durant la Guerra Civil va ser hospital dels ferits a la Batalla del Segre.
Les Tarroges (Bellvís)
Poble medieval abandonat al segle XX.
La Bovera
Afluent del riu Corb, que recull les aigües de l’Ondara quan desapareix passat Anglesola.
Els Arcs (Bellvís)
Poble d’origen andalusí, situat a dalt d’un tossal des d’on hi ha bones vistes de la plana. Al nucli antic hi ha diverses cases pairals com Cal Ceprià i Cal Cava, el Molí d’Adam (més informació a l’InvArquit) i l’església de Sant Antoni.
Capella de la Mare de Déu de les Sogues (Bellvís)
Construïda al segle XVII, en bon estat de conservació. Al seu voltant hi ha el Parc del Miracle. Més informació a l’InvArquit.
Puig de Barretpicat (Bellvís)
Turó que destaca al paisatge per la seua forma de taula i el color de la terra nua, sense vegetació. Des del cim hi ha grans vistes de la plana.
La Calçada (Bellvís)
Torre construïda de sauló del territori, dalt d’un tossalet. Bones vistes en totes direccions.
El Tossal del Trullet (Bellvís)
A la part més alta, hi ha una cisterna picada a la roca, amb canaletes per conduir-hi l’aigua de la pluja. És desconeix quan es va construir.
Tossal de Safareig (Bellvís)
Espai de protecció de flora i fauna autòctones de la Plana d’Urgell.
Riera de la Figuera
Afluent del riu Corb per la riba dreta. Neix al terme de Castellserà, i travessa dels de Penelles, Linyola, Remolins (Bellvís), Vallfogona de Balaguer i Térmens. El seu nom ve del Tossal de la Figuera, el més important que rodeja abans de desembocar al riu Corb.
Vilanova de la Barca
Poble creat a l’Edat Mitjana ajuntant dos pobles anteriors andalusins, i on hi havia un pas de barca per creuar el Segre. En destaca l’església antiga, l’actual església de l’Assumpció i l’Ajuntament amb la seua plaça porticada.
Tossal Roig (Vilanova de la Barca)
Complex esportiu, turístic i recreatiu construït damunt d’un antic poblat ibèric, romà i andalusí actualment destruït, que controlava la confluència del riu Corb al Segre. Més informació a l’InvArque.
Desembocadura del Corb al riu Segre (Vilanova de la Barca)
Aiguabarreig del Segre amb la Noguera Ribagorçana (Corbins)
Prop de la desembocadura del Corb al riu Segre, trobem el bosc de ribera autòcton creat al voltant de l’aiguabarreig d’aquests dos grans rius de Ponent.