Sobre portes i finestres de pedra és un estudi sobre tipologies arquitectòniques del Renaixement ■ La monografia enllaça el context català amb l’europe
El llibre és un estudi sobre les solucions formals de portes i finestres del Renaixement (1500-1640). Després de fer una recerca detallada en el territori de les sis comarques de la regió de Ponent, la monografia permet classificar i analitzar dins el context català i europeu uns elements tan quotidians com les portes finestres. L’objectiu és poder-ne explicar les regles, els canvis, les hibridacions i les cronologies, així com datar i seqüenciar aquests elements arquitectònics. El resultat ha estat un ric panorama en models i elements estilístics diversos que té un abast català per la seva extensió i per ser únic a Catalunya en el seu objecte d’estudi.
L’exhaustiu estudi de Joan Yeguas s’ha realitzat a partir d’una recerca que ha durat més de vint anys. L’historiador de l’art ha treballat a partir de l’observació que l’ha dut per 362 nuclis de població de 149 municipis. Per altra banda, la gran tasca d’ordenació i interpretació d’una gran quantitat de dades suposarà l’obligada consulta de l’obra per part dels historiadors de l’art catalans. A més a més, cal sumar-hi una important feina prèvia d’identificació de mestres de cases (procedència i formació), les pedreres que fornien material, saber interpretar les dades inscrites, etc.

També s’ha de destacar que l’estudi contempla l’arquitectura popular (cases particulars), i no sols edificis singulars com, edificis religiosos (monestirs, esglésies i convents) o castells, més propis d’aquest tipus d’estudis. A més a més, Yeguas destaca que la minuciositat li ha permès conèixer les diferents “bombolles immobiliàries” existents al llarg d’aquests segles. Una troballa que podria complementar estudis d’història econòmica. Això fa encara més singular el treball.
El conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya i soci de Mascançà ha decidit publicar el seu treball dins la Col·lecció la Boira que edita Mascançà. Precisament, ha explicat que el seu és un treball que té un abast general, però que està fet des dels “marges de la història”, en aquella arquitectura popular que poques vegades es fixa la història de l’art, però que les grans corrents artístiques també s’hi veuen reflectides. Des de l’entitat, el president Jaume Suau ha posat de relleu que estudis de la importància del de Yeguas es publiquin des de centres d’estudis locals i comarcals, des de la perifèria.