El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà va presentar aquest dimarts al vespre el 14è volum de Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. L’acte va tenir lloc a l’escenari del Teatre l’Amistat de Mollerussa i va comptar amb la participació del president de Mascançà, Jaume Suau; l’editor de la revista i historiador, Daniel Altisent; el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Josep Jordana i l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona.
La catorzena edició de la revista Mascançà inclou un total d’11 estudis científics sobre el Pla d’Urgell d’àmbits diversos com la literatura, l’arqueologia prehistòrica, el Canal d’Urgell, l’associacionisme o la farmàcia, entre altres. Tots aquests estudis foren presentats a les XIII Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell celebrades l’octubre del 2022 a Vallverd. A més dels articles d’estudis, la publicació també compta amb poesies inèdites de l’autora mollerussenca Aïda Fontova dins de la secció Marçalades, diferents ressenyes d’obres d’autors del Pla d’Urgell i un extracte del treball guanyador del Premi Treball de Recerca Mascançà del 2022 d’Aina Pujol sobre responsabilitat social corporativa a les empreses de la comarca.
El president de Mascançà, Jaume Suau, va destacar que els 17 ajuntaments del Pla d’Urgell “ja són part de la família Mascançà” com a socis de l’entitat, amb l’adhesió dels que restaven per fer-ho aquest 2023. Per la seva banda, Daniel Altisent, historiador, professor de secundària i editor de la revista, va voler agrair als socis “que fan possible la revista any rere any amb la seva constància”. L’arxiver comarcal Josep Jordana va voler mostrar el compromís de l’equipament amb Mascançà, ja que “son molt positives les sinergies que es creen” entre l’arxiu i el centre de recerques. Finalment, l’alcalde de Mollerussa Marc Solsona va reafirmar el suport del consistori amb la revista perquè “es constata l’expressió investigadora del Pla d’Urgell”, cosa que es fa palesa cada any en aquest acte.
Durant la presentació de la revista, Suau també va exposar l’estudi que va realitzar Joan Cornudella sobre el centenari dels Jocs Florals de Mollerussa, aprofitant el centenari també del Teatre L’Amistat. La investigació emmarca el certamen literari dins del context sociopolític i cultural de la ciutat a principis dels anys 20 del segle XX i el desenvolupament de la festa a la capital del Pla d’Urgell. L’acte va cloure amb un brindis amb el vi del centenari de l’Amistat del celler Castell del Remei.