El projecte educatiu sobre el patrimoni cultural del Pla d’Urgell té com a finalitat desenvolupar en infants i joves un sentiment de pertinença cap al territori, sentint la necessitat de comprometre’s i involucrar-se amb l’entorn i, en conseqüència, anar construint una identitat col·lectiva.
És un projecte que estableix un vincle entre educació i patrimoni, en el que el patrimoni entra en joc per dues vessants: com a element d’estudi en sí mateix i com a mitjà, entenent que aquest és un recurs que ens permet construir altres visions de la realitat de manera col·lectiva, fomentant l’arrelament cap al territori. Per tant, extraiem que aquestes dues postures no són excloents sinó que es complementen. Aquestes referències ens serveixen per assentar la base a partir de la qual es construeix el projecte.
El material didàctic pren forma de maleta didàctica, un recurs educatiu portàtil que ofereix un conjunt d’objectes, materials i propostes que permeten treballar diferents continguts i conceptes relacionats amb el patrimoni (material, immaterial, natural i històric). A la vegada, es fomenta el desenvolupament d’una sèrie de competències regides pel currículum educatiu.
Destaca el seu caire lúdic, manipulatiu i obert que permet enfocar l’aprenentatge respecte l’entorn de forma més atractiva i creativa per als infants i joves, tenint en compte els interessos i necessitats del moment. És un material únic i personalitzat, dissenyat i creat en i per un territori concret, el Pla d’Urgell.
Per la seva importància dins del territori, els elements patrimonials materials i immaterials escollits estan dividits en 4 grans blocs que inclouen diferents propostes encarades a un contingut patrimonial concret:
- TRAÇ. El bloc que emprèn un viatge de l’espai públic cap a l’espai comú. Les activitats sorgeixen de conceptes relacionats amb els elements presents en l’espai que compartim en el nostre dia a dia com: els elements arquitectònics dels monuments patrimonials, els noms dels carrers, les percepcions mentre passegem pel nostre entorn i les vivències en equipaments culturals del nostre poble.
- NAL-TROS. El bloc que posa èmfasi a la identitat social que configura cada territori. Amb propostes que abracen les paraules pròpies, el significat dels escuts i noms de les poblacions, conjunt d’elements identitaris amb forta carga simbòlica pel territori.
- RE-BROTS. El bloc que ens permet conèixer la natura amb què convivim. Inclou propostes lúdiques en relació a la flora, la gastronomia que se’n deriva d’aquesta; la fauna, el paisatge i el recorregut del Canal d’Urgell per la comarca.
- RE-CORDA. El bloc que ens transporta en els orígens i permet que connectem amb ells. Recull d’activitats per saber més de la història explicada des del territori i per personatges del territori. Inclou propostes lúdiques en relació als esdeveniments més importants que han marcat a la comarca, com l’arribada del Canal d’Urgell, les vivències en temps de guerra, la creació de la comarca… Altrament, posa en coneixement els personatges històrics i populars més rellevants i les llegendes explicades que formen part de la memòria oral del Pla d’Urgell.
Actualment, aquest projecte es troba en procés de construcció en mans d’un equip artístic de diferents disciplines que donen forma a les propostes pedagògiques dissenyades.